We gaan weer lengen!

De dag dat ik dit schrijf is de kortste en donkerste dag van het jaar, maandag 21 december. Nederland zit in een strenge lock-down. Qua gezondheidszorg zijn we op een dieptepunt in de Corona crisis beland. Het ene negatieve Corona-record volgt het andere in rap tempo op. De gifbeker moet helemaal leeg.

Keerpunt

Maar zoals altijd zal er na regen ook weer zonneschijn komen. Mijn schoonmoeder heeft mij geleerd wat de uitdrukking “we gaan weer lengen” betekent. Ze riep dat steevast als de kortste dag geweest was op 21 december, dezelfde datum dat ik dit schrijf. De dagen worden dan weer langer. Dan komt er weer meer licht.

Ik interpreteer deze dag  ditmaal als een keerpunt; dat we het einde van de tunnel gaan naderen en weer meer licht gaan zien. We gaan weer betere tijden tegemoet. En zo ook in deze diepe crisis heb ik er alle vertrouwen in dat we er weer bovenop komen. Er is uitzicht op een vaccin en we kunnen straks hopelijk weer samenkomen in het ‘nieuwe normaal’.

Aanpassen aan de nieuwe omstandigheden

Niet alles zal straks hetzelfde zijn als voor Corona. Er zijn bedrijven die het moeilijk hebben. En er zijn ook bedrijven die de kansen hebben gezien, deze gepakt en exponentieel zijn gegroeid. Darwin zei ooit: “Het zijn niet de sterkste van een soort die overleven en ook niet de intelligentste. Het zijn degene die zich het best op veranderingen aanpassen.” Dat betekent dat je als bedrijf of vereniging of als mens moet kunnen aanpassen aan veranderingen. En dat hebben we afgelopen 10 maanden als tennissport en als Rijnhuyse laten zien!

Compliment

We hebben binnen de Corona richtlijnen snel en duidelijk over de mogelijkheden en onmogelijkheden gecommuniceerd; we hebben het clubhuis aangepast op de 1.5 meter samenleving; we hebben het afhangsystemen aangepast als dat nodig was en we hebben vrijwilligers bereid gevonden om de lichten aan/uit te doen als er een keer geen training was terwijl het clubhuis gesloten was. We zijn een financieel gezonde vereniging die niet direct omvalt als de opbrengsten uit de sportkantine een jaar tegenvallen. Ik wil daarom ook alle vrijwilligers bedanken die geholpen hebben om tennis tijdens Corona mogelijk te maken. Door mee te veranderen met de omstandigheden. Daarnaast wil ik ook een groot compliment geven aan alle leden die zich aan de richtlijnen hebben gehouden.

Licht aan het einde van de donkere tunnel

We gaan nu dus weer lengen met licht aan het einde van deze donkere tunnel. Het zal niet van de ene op de andere dag gaan. Het zal een evolutie worden waarbij we steeds meer van onze vrijheden terugkrijgen.  Van een enkelspel nu naar straks weer dubbelen, publiek langs de baan, clubhuis open, wedstrijdjes, toernooien en competitie. Ik heb geen glazen bol wanneer alles weer kan en mag. Maar we zullen alles in het werk stellen om ons aan te passen aan de omstandigheden en tennis zoveel mogelijk te faciliteren binnen de op dat moment geldende richtlijnen. Gezondheid staat daarbij voorop!

Voor 2021 hebben we ambitieuze plannen zodat we ons weten aan te passen aan nieuwe omstandigheden, waaronder de nieuwe wijk Rijnhuizen. Zo blijven we klaar voor de toekomst.

Ik wens jou en je dierbaren een sportief en bovenal gezond 2021. Geniet van een mooi Kerstfeest, wat ook wel het feest van het licht wordt genoemd. Hopelijk zien we elkaar snel weer bij Rijnhuyse. Pas goed op jezelf je dierbaren! #StaySafe

Marc van Wolferen

Voorzitter Tennisvereniging Rijnhuyse