Zonnepanelen brengen hun geld op


Een jaar geleden zijn de zonnepanelen opgeleverd bij Rijnhuyse. Wat weinig mensen weten is dat er maar liefst 99 zonnepanelen op het dak van ons clubhuis liggen. Deze hebben het afgelopen jaar ruim 33.000 kWh (kilo Watt per uur) opgeleverd.

Samen met de aanleg van de energiezuinige ledverlichting zorgt de opbrengst van de zonnepanelen ervoor dat we qua elektriciteit nu ‘nul op de meter’ hebben. Dat heeft afgelopen jaar geresulteerd in vele duizenden euro’s besparing.

Naast de financiële besparing, is deze vorm van groene energie natuurlijk ook minder belastend voor het milieu. Grijze energie wordt opgewekt door fossiele brandstoffen en zorgen voor veel CO2-uitstoot. Er zijn heel veel berekeningen en opvattingen om de impact te berekenen, maar we proberen het met wat voorbeelden om het wat tastbaarder te maken.

Met de opgewekte zonne-energie vermeden we ongeveer 23.100 kg CO2 uitstoot (700 gram CO2 per 1 kWh) ten opzichte van grijze energie. Als we nog grijze elektriciteit zouden hebben, zijn ongeveer 1.155 bomen nodig om dit te compenseren. Een gemiddelde benzine personenauto stoot per kilometer ongeveer 200 gram CO2 uit. De CO2 die we jaarlijks besparen is gelijk aan 115.500 kilometer rijden met de auto.