Certificaat verantwoord alcohol schenken

IMG_5288Weet jij hoe je verantwoord alcohol schenkt tijdens jouw bardienst? Waarschijnlijk wel, maar misschien is er wat onduidelijkheid. Om ervoor te zorgen dat alle sportverenigingen verantwoord omgaan met alcohol schenken heeft het NOC*NSF in samenwerking met sportbonden een Instructie Verantwoord Alcoholgebruik gemaakt met alle informatie, maar ook met een test. Als je de test goed aflegt kan je een certificaat aanvragen. Het bestuur moedigt iedereen aan om dit certificaat te behalen!

Heb je geen zin om de hele test te doen, dan wijzen we je graag op de belangrijkste regels:

  • Leeftijdsgrenzen voor schenken: voor zowel zwak alcoholische dranken (tot 15%) als sterke drank (boven de 15%) vanaf 18 jaar. Bij twijfel dient de barvrijwilliger naar een legitimatiebewijs te vragen.
  • Definitie zwak alcohol houdende drank: alcoholhoudende drank: alcoholhoudende drank van 0,5% tot 15%, zoals bier en wijn, premixdranken in fles of blikjes van rond de 5% en lichte shooters van rond de 10%. Ook port, sherry en vermouth worden hiertoe gerekend, hoewel deze vaak meer dan 15% alcohol bevatten.